Ştiinţa Petroşani a încheiat turul pe locul doi, dar speră la titlu în Divizia Naţională

Campioana en-titre din Divizia Naţională de Seniori la rugby (DNS), Ştiinţa Petroşani, cea care a câştigat acest titlu în ediţia din 2015 după o dispută care s-a decis în ultima etapă din play-off, a avut în anul recent încheiat o comportare oscilantă în turul de campionat. După un start excelent, cu patru victorii la rând în Divizia Naţională, echipa a scăzut din turaţie pe finalul turului, cele două înfrângeri înregistrate în ultimele trei etape trimiţând Ştiinţa pe poziţia a doua în clasament.

Cu toate acestea, formaţia din Petroşani păstrează şanse reale la cucerirea titlului în DNS pentru al doilea an consecutiv, formatul competiţiei fiind unul care oferă practic şanse egale primelor două clasate. Un alt atu ar putea fi faptul că, cel puţin deocamdată, avantajul psihologic este de partea Ştiinţei, care a învins în meciul direct din tur pe liderul CS Năvodari.

Participare în Cupa României şi la turnee de rugby în 7

După cum am informat la vremea respectivă în Glasul Hunedoarei, sistemul competiţional în rugbyul autohton s-a schimbat începând din sezonul actual. Federaţia Română de Rugby a decis ca în toate eşaloanele – Superliga Naţională, DNS şi Divizia A – campionatul să se dispute în sistemul toamnă – primăvară în locul celui într-un singur an calendaristic, care a fost în vigoare până în 2015.

În acest fel, meciurile oficiale au început abia pe la mijlocul toamnei. Pentru ca echipele să nu aibă o pauză mult prea mare în calendarul competiţional, în primăvară şi vară Federaţia a programat jocuri în Cupa României, competiţie împărţită în două grupe valorice, cu echipele din eşalonul doi repartizate în serii geogafice, dar şi un întreg ciclu de turnee de rugby în 7, destinat formaţiilor din DNS.

Prin forţa împrejurărilor, s-a schimbat şi formatul Diviziei Naţionale. Dacă în ediţia precedentă au participat zece echipe, anul acesta s-au mai aliniat la start doar opt dintre acestea. În consecinţă, şi la sistemul de play-off şi play-out al DNS au intervenit schimbări, iar în locul turneelor de clasament pentru locurile 1 – 5 şi 6 – 10 s-a trecut acum la jocuri eliminatorii între locurile 1 – 4 şi 5 – 8.

Patru victorii consecutive în campionat

Debutul în DNS pentru Ştiinţa a fost meciul de pe teren propriu cu CS Mănăştur, unul care se anunţa dificil, pentru că echipa clujeană mai este întărită ocazional cu jucători de la „U” Cluj, componentă a Superligii Naţionale. Numai că pe teren lucrurile au stat cu totul alfel, petroşănenii impunându-se lejer în urma celor 11 eseuri reuşite faţă de unul singur al oaspeţilor, iar scorul de 71 – 10 înregistrat a instalat-o pe Ştiinţa pe primul loc după prima etapă.

Greul a venit începând din etapa a doua, când a fost programată disputa cu cel mai puternic adversar din campionat, CS Năvodari. Având în componenţă foşti rugbyşti de la Farul Constanţa, o fostă campioană a ţării, actualmente desfiinţată, Năvodariul a demonstrat că, aşa cum era cotată, este principala contracandidată a Ştiinţei la primul loc. După un meci de un rar dramatism, cu dese răsturnări de scor şi după Citeste mai departe

Source:: Glasul hd